Sve što ste želeli da znate o dubinskom mikronidlingu – na jednom mestu

Koža je najveći organ na telu i s godinama, malo po malo, gubi sve ono što je čini jedrom i mladolikom: hijaluron, kolagen … Na svu sreću, u današnje vreme, koža je upravo onaj organ koji može da bude, skoro pa magično, oporavljen i podmlađen.

Sem tehnika gde ono što nestaje s godinama iglicom vraćamo u najdublje slojeve kože i hranimo je iznutra (mezoterapija) ili drugih koje rade na samoj površini kože (većina hemijskih pilinga), postoje i tehnike koje se primenjuju na različitim dubinama u zavisnosti od efekta koji želimo da postignemo. Jedna od njih je dubinski mikronidling.

Koliko dugačke iglice se primenjuju kod mikronidlinga?

Tačkasto (punktiformno) oštećenje kože koje nastaje upotrebom mikronidling tehnike razlikuje se u zavisnosti od dužine iglica.

  1.  Dužina 0.25 mm – kratke iglice. Najčešće se koriste za kućnu upotrebu i služe za veoma površno i blago oštećenje epiderma. Zahvaljujući tome alikacija seruma i ampula za kućnu negu lica postaje efikasnija. 
  2. Dužina 0.5 mm – iglice srednje dužine. Ova dužina iglica se načešće koristi u profesionalnim kozmetičkim tretmanima, prvenstveno u tretmanima mezoterapije bez igle. Ova „oštećenja“ epiderma su dovoljna da se napravi put za mezoterapijski koktel, koji može da dopre u dublje slojeve kože. Kod ove vrste mezoterapije, kako bi aplikacija preparata bila maksimalna – kao završni deo tretmana upotrebljava se i aparat za „no needle“ mezoterapiju- netermogena radiofrekvenca ili ultrazvuk.
  3. Više od 0.5 mm – duže iglice. Upotreba ove dužine iglica spada u medicinske tretmane jer dolazi i do oštećenja dubljih slojeva kože. Ovo je zapravo pravi dubinski mikronidling.

Kako deluje dubinski mikronidling?

Iglice samog aparata prave mala, tačkasta ostečenja dubljih slojeva kože (derma). Time dovode do razvoja novih krvnih sudova i bolje prokrvljenosti kože. Stručno, ovaj proces se zove „neoangiogeneza“.

Takođe, dovode i do stimulacije „migracije fibroblasta“ – a taj medicinski izraz izraz zapravo krije u sebi nešto jako požejno. Stvaraju se planirana minijaturna oštećenja kože, koja stimulišu proizvodnju kolagena. U praksi, to znači da ćemo smanjiti dubinu ožiljaka i bora, uticati na sužavanje pora i zatezanje kože (lifting efekat).

Možemo li ga kombinovati sa drugim tretmanima?

Upravo zbog toga što se radi na različitoj dubini kože, mikronidling je sjajan tretman i samostalno – a još jače efekte ima kada se kombinuje sa mezoterapijom ili hemijskim pilinzima. Naravno, ne bilo kojim hemijskim pilinzima. Pravilno odabrana vrsta pilinga i stručno obavljen tretman vode ka savršenim rezultatima. Sa druge strane loša kombinacija može dovesti čak do trajnih posledica.

Koje su to stanja kože koja možemo popraviti primenom mikronidlinga?

Samostalno ili u kombinaciji sa drugim metodama možemo da utičemo na ublažavanje ili eliminisanje brojnih neželjenih stanja kože. Od dehidrirane, opuštene i naborane kože, preko melazme, do ožiljaka od akni i proširenih pora. Čak je moguće tretirati stare ožiljke i strije. Naravno, obzirom na širinu indikacija i etioloških faktora koji su doveli do određenih stanja, izuzetno je važna stručna primena.

Koliko često se radi tretman?

Dužina iglica i eventualna kombinacija sa drugim tretmanima, odnosno stanje kože koje se tretira, direktno utiču na učestalost izvođenja tretmana. U nekim situacijama je to svake nedelje, a nekad pravimo pauze od dve do tri nedelje.

Da li tretman boli?

Primena lokalnog anestetika nam omogućava da neprijatnost i kod primene nadužih iglica bude minimalna.

Koliko dugo traje oporavak?

Dužina oporavka zavisi od invazivnosti tretmana, odnosno varira od par sati do nekoliko dana i ovo je svakako jedna od stvari o kojoj detaljno razgovaramo pre tretmana.

Postoje li stanja kože kod kojih je primena ovog tretmana nepoženjna?

Naravno, kao i kod drugih tretmana, postoje i stanja kože kod kojih je primena mikronidlinga nepoženja i zato se obavezno savetuje pregled lekara pre primene ove metode.

1 thought on “Sve što ste želeli da znate o dubinskom mikronidlingu – na jednom mestu”

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *